av_solaires_shema_epiderme-hypoderme-melanocytes_1x1 473x590 1: Hypodermis. 2: Dermis. 3: Epidermis. 4: UVA. 5: Melanin. 6: Melanocytter.

Hva er soling?

Først av alt må vi forstå hva "soling" betyr. Som en butterdeig består huden av flere lag (vel, tre, så litt mindre enn bakverket): epidermis er det mest overfladiske laget hvor cellene regenereres raskere, dermis er mellomlaget og hypodermis er det dypeste laget. Det er cellene i overhuden som blir brune, takket være spesialistcellene som skaper brunfargen: melanocytter. Under påvirkning av UV-strålener produserer disse cellene et farget pigment, melanin. Melaninet blir deretter utstøtt av melanocyttene og vil farge de tilstøtende cellene i epidermis.  

Evnen til å bli brun avhenger først og fremst av hudtypen din, eller fototypen, som går hånd i hånd med mengden av aktive melanocytter, og derfor evnen din (eller mangel på sådan) til å produsere melanin. Soling og solbrenthet endrer ikke melanocyttene på kort sikt. Når alt melanin som produseres er eliminert, går huden tilbake til sin opprinnelige farge. Dens evne til å bli brun forblir alltid den samme.

Solingsevne

Punkt: Evnen for å bli brun er unik for hver enkelt. Det avhenger av hudens fototype og virkningen av melanocytter, cellene som er ansvarlige for å produsere melaninet som pigmenterer epidermis. Melaninet i huden danner en naturlig barriere mot UV-stråler, men er ikke nok til å beskytte huden fullstendig. Dessverre, uansett hva du gjør, kan du ikke endre strukturen til huden din eller dens evne til å bli brun.

De seks hudfototypene

Denne fototypen er svært sjelden. Det gjelder personer med albinisme hvis hud ikke er i stand til å syntetisere melanin på grunn av en genetisk mangel. Personer med albinisme har karakteristisk blekt gulhvitt hår, øynene har ikke farge, huden er veldig lyshvit, den minste eksponering for solen forårsaker solbrenthet og de blir aldri brune.
Anbefalt SPF: 50+

Denne hudtypen er veldig lys og melkeaktig, ofte med fregner. Hårfargen er vanligvis rød. Selv svært kort soleksponering vil føre til solbrenthet og de blir nesten ikke brune i det hele tatt. Det er viktig at denne gruppen holder seg beskyttet mot solen.
Anbefalt SPF: 50+

Lys hud, noen ganger med fregner og blondt hår. Disse menneskene blir nesten alltid solbrente, men de blir lett brune og har en lys brunfarge på slutten av ferien.
Anbefalt SPF: 50+

Dette er en intermediær fototype som er veldig vanlig i Frankrike. Disse menneskene er blonde eller brunhårede, med lys eller mørk hud. De kan bli solbrente ved tidlig soleksponering, men utvikler deretter en klassisk gylden brunfarge. Fargen på øynene og håret er viktig. Fototype 3 blondiner eller de med lyse øyne eldes raskere enn brunetter med mørke øyne ved gjentatt soleksponering.
Anbefalt SPF: 30 eller 50

Denne gruppen består av personer med mørk hud og brunt hår som sjelden blir solbrent. De blir raskt brune fordi huden deres inneholder mye melanin.
Anbefalt SPF: 20 eller 25

Denne fototypen kalles middelhavstypen. Dette er mørkhudede mennesker som svært sjelden blir solbrente og blir veldig raskt brune. De har en mørk brunfarge.
Anbefalt SPF: 20 eller 25

Denne gruppen består av personer med svart hud og mørke øyne som er svært motstandsdyktige mot soleksponering. En solkrem med lav SPF er tilstrekkelig for dem.
Anbefalt SPF: 10 (og 20 til 25 for de lysere stedene av huden).

Hva er selvbruning?

Ønsker du å bli brun uten sol eller forlenge brunfargen hjemme, er selvbruner en god løsning. Den aktive ingrediensen i selvbruner er dihydroksyaceton (eller DHA), som farger overflatelaget av huden og fjernes gradvis ved overfladisk oksidasjon av melaninet på overflaten av huden - i motsetning til en opphopning av melanin, som er tilfellet med naturlig soling. Det er vanligvis kombinert med erytrolose, en aktiv ingrediens av planteopprinnelse som jevner ut fargen.

Hvilken selvbruner bør du velge?

Hvis du vil ha synlige resultater raskt, er det bedre å bruke selvbruningsprodukter som gir deg en solbrun hud i løpet av få dager. Progressiv selvbruning kan også være et godt alternativ for personer med lys hud som er redde for for mye kontrast.

Hvordan bruke selvbruning riktig

Å bruke selvbruner kan være vanskelig: det risikerer å etterlate stygge merker og et unaturlig resultat.

Gode vaner

Gode vaner

  •  For en jevnere påføring, bruk selvbruneren ved å veksle hendene og bruke hele overflaten på begge hender.
  • Ikke bruk for mye tid på områder hvor huden er tykkere, for eksempel knærne og albuene. Påfør litt bodylotion på forhånd for å fortynne selvbruneren på disse områdene.
  • Unngå å bruke selvbruning på hælene.
  • Der det er mulig, eksfolierer du dagen før selvbruning.
  • Ikke glem å vaske hendene grundig etter påføring.

VENNLIGE, EKSPERTRÅD

Den sunne gløden til en diett rik på betakaroten

Gulrøtter får deg ikke bare til å føle deg bra, de får deg også til å se bra ut! Mat rik på betakarotener (foruten gulrøtter finner du dem i appelsiner, tomater og paprika) hjelper huden din til å beholde en lys farge om vinteren og få en fin brunfarge når solen (endelig) kommer frem.

Solarium: se opp for farene

Solen er en mangelvare og det er en lang vinter... Du blir fristet av en liten solsengsøkt for å gi deg selv en sunn glød og bruke litt mindre foundation. Men solsenger kan være farlige for huden under feil forhold, og kunstig UV er fire ganger giftigere enn naturlig UV. Dette er fordi det hovedsakelig bruker UVA-stråler, som er ansvarlige for aldring av huden og delvis for å øke risikoen for melanom. 

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Sol og soling: se opp for skjulte fiender

Solen er ikke alltid der du forventer at den skal være... Det kan komme som en overraskelse at du ikke bare risikerer de skadelige effektene av solen når du gjør ditt beste for se ut som en sjøstjerne på stranden! Huden din blir også utsatt for solen når du er ute og reiser i byen. For eksempel, mens vinduene i bilen eller hjemmet filtrerer ut UVB, lar de en viss mengde UVA passere gjennom.

Og skyggen kan også være villedende. Indirekte stråling er en reell fare, spesielt hvis du er i et miljø som reflekterer solstråling (snø, lys sand, vann). Derfor er det viktig å beskytte huden hele året, til alle årstider, for eksempel med fargede beskyttende kremer som beskytter mot solen og samtidig gir huden et snev av farge, som en tonet krem eller en foundation (som kombinerer det nyttige med det behagelige!). 

De tre typene solstråling

  • Direkte stråling, som varierer etter høyde, breddegrad, årstid og tid på døgnet
  • Spredt stråling, spredt av atmosfæriske komponenter som skyer, dis og støvpartikler
  • Stråling reflektert fra overflater, som varierer etter hvor reflekterende overflatene er (snø, sand, sjø, gress etc.).

Sammen kalles direkte, diffus og reflektert stråling total solstråling. 

Tilbake til toppen